Een sedumdak? Waarom kiezen voor dit groen alternatief

Een gemiddeld dak vertegenwoordigd al een flink oppervlak en is het daarom wel leuk wanneer er iets nuttigs of leuks mee gedaan kan worden. Met een dak van sedum wordt het beste van beide gecombineerd en heeft het bovendien ook een positieve invloed op het milieu. Voor de aanleg van zo een dak moet er wel gelet worden op enkele voorwaarden om verzekerd te zijn van een duurzame investering.

Vraagt niet om veel onderhoudt

Dat is allemaal het resultaat van de speciale planten die worden gebruikt om het dak mee te beplanten. Deze vetplanten zijn goed bestand tegen de kou en hitte waardoor ze de verschillende seizoenen kunnen doorstaan. Zo een dak aanleggen gaat relatief snel omdat er gebruik wordt gemaakt van speciale matten of cassettes waar de planten al in aanwezig zijn. Voordat deze echter worden geplaatst, moeten er eerst enkele lagen worden aangebracht voor bescherming van het dak, maar ook om te voorkomen dat er zich water gaat ophopen. Deze eenmalige investering zorgt voor jarenlang plezier en moet er alleen periodiek bemest worden met voedingskorrels. Ook regelmatig de regenwaterafvoer schoonmaken is aangeraden en is het voor de rest maar genieten van de voordelen.

Meer dan alleen een prachtig uitzicht

Wanneer de planten in bloei zijn, levert dat een prachtig uitzicht op, vooral wanneer er verschillende soorten aanwezig zijn. Een sedumdak isoleert echter ook warmte en geluid waardoor het wooncomfort wordt verhoogd. Verder dient het als bescherming voor het onderliggend dak en gaat die veel langer mee. Dat onderstreept weer eens het groen karakter van zo een dak van sedum. Het aanleggen op een schuin dak levert geen problemen op tot een hellingshoek van 35%. Verstevigen van het dak is doorgaans niet nodig en is het zelf plaatsen prima zelf ter hand te nemen. Bij twijfel kan natuurlijk ook gewoon een bedrijf worden ingehuurd.