Dit moet je weten als je je bedrijfspand laat taxeren

Taxatie bedrijfspand

Het laten taxeren van je bedrijfspand kan om vele redenen van belang zijn. Bijvoorbeeld om de waarde van je pand te bepalen voor de aankoop of verkoop, voor de herfinanciering of omruil van het pand. Taxatie kan van groot belang zijn voor allerlei zaken zoals het bepalen van de huurprijs, de verzekerde som of als basis voor verdeling bij een echtscheiding. Het is belangrijk dat de taxatie goed wordt uitgevoerd en dat je weet wat je kunt verwachten. In dit artikel geven we je de belangrijkste informatie over bedrijfstaxaties.bedrijfspand

Wat is taxatie?

Een taxatie is een schatting van de waarde van een object, in dit geval een bedrijfspand. Er zijn verschillende redenen om je bedrijfspand te laten taxeren. Het kan bijvoorbeeld gaan om een taxatie voor financiering, aankoop, verkoop of verzekering. Een taxatie is bedoeld om de waarde van een object te bepalen. De taxateur gaat uit van de vervangingswaarde, de marktwaarde of de huurwaarde.

Wie kan een bedrijspand taxeren?

Een taxatie van een bedrijfspand mag alleen worden uitgevoerd door een gecertificeerd taxateur. Dit is iemand die is aangesloten bij één van de brancheorganisaties zoals het Nederlands Register Vastgoed Taxateurs (NRVT), de Nederlandse Vereniging van Makelaars en Taxateurs (NVM) of de RICS (Royal Institution of Chartered Surveyors).

Hoe verloopt een bedrijfstaxatie?

Een bedrijfstaxatie bestaat uit verschillende stappen. Allereerst wordt er een afspraak gemaakt met de taxateur om het pand te bezichtigen. Tijdens deze afspraak zal de taxateur het pand opnemen, foto’s en eventueel een plattegrond maken. Vervolgens zal de taxateur de marktwaarde, huurwaarde of vervangingswaarde bepalen. De taxateur zal hierbij rekening houden met verschillende factoren zoals de locatie, de staat van het pand, de omgeving en de bestemming van het pand.

Wat kost een bedrijfstaxatie?

De kosten van een bedrijfstaxatie kunnen variëren en zijn afhankelijk van verschillende factoren, zoals de grootte en complexiteit van het pand, de gevraagde waardering en de afstand van het pand tot de taxateur. Over het algemeen kun je voor een bedrijfstaxatie rekenen op een bedrag tussen de 1.000 en 5.000 euro. Het is verstandig om bij verschillende taxateurs offertes op te vragen en deze met elkaar te vergelijken voor de beste prijs-kwaliteitverhouding.

Het laten taxeren van je bedrijfspand is een belangrijke stap waar je als eigenaar goed bij stilstaat. Het is belangrijk dat de taxatie zorgvuldig en deskundig wordt uitgevoerd. Kies daarom altijd voor een gecertificeerde taxateur. Houd er rekening mee dat de kosten van een bedrijfstaxatie kunnen variëren. Vergelijk daarom altijd verschillende offertes voordat je een keuze maakt. Hopelijk heb je in dit artikel meer inzicht gekregen in wat je kunt verwachten bij het laten taxeren van je bedrijfspand.

Meer informatie vind je via deze makelaar.